Volver a Atrio                                         Escribir al autor                

Documento enviado por Focnou-Elciervo5 de junio de 2002

MANIFIESTO DE ENTIDADES CRISTIANAS DE BASE

Associació “Cristianisme al segle XXI” - Justícia i Pau - Centre d’estudis Francesc Eiximenis–Pax Romana - Grup de Juristes Roda Ventura - Espai Obert - Col.lectiu de Dones en l’Esglèsia - Moviment Internacional “Som Esglèsia”-Catalunya - Escola Pia de Catalunya - ACAT (Acció dels Cristians per l'Abolició de la Tortura) - Església Plural  - Cristianisme i Justícia - Fòrum Joan Alsina - Fundació Claret - Ondara (capellans del bisbat de Solsona) - Xarxa Cristiana de la diòcesis de Girona - Cristians Segle XXI (Gràcia) - Comunidades Cristianas Populares de Valencia - L'Horeb, Laics Claretians de Catalunya - MUEC (Moviment d'Universitaris i Estudiants Cristians de Catalunya i les Illes) - Benedictines de Montserrat - Trobada de Joves Cristians de Catalunya - Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya. - APRC (Associació de Professors de Religió de Catalunya) - Consell diocesà dels moviments d'Acció Catòlica de Lleida - Comunitat de les Filles de Maria Auxiliadora (Salesianes) del carrer Sepúlveda de Barcelona - Assemblea de la parròquia de Sant Ildefons (Barcelona) - Moviment Cristià de Pobles i Comarques (MCPC) - Comitès Oscar Romero de Catalunya - Comissió Permanent de la URC (Unió de Religiosos de Catalunya) - Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona - Grup de Periodistes Ramon Barnils

Catalá

Ante la acogida y comentarios despectivos que ha recibido la última Carta Pastoral “Preparar la paz”, firmada por los obispos de Bilbao, San Sebastián y Vitoria el pasado 29 de mayo de 2002:

1. Manifestamos nuestro apoyo y reconocimiento del trabajo que por la construcción de la paz y erradicación del terrorismo está haciendo la Iglesia vasca, tanto a nivel institucional como también las personas, colectivos y entidades cristianas que trabajan en esta misma dirección.

2. Recordamos que, en un estado aconfesional, cualquier agente social de carácter cívico o religioso tiene el derecho de manifestar su opinión y hacer sus propias aportaciones en el debate público. En el caso concreto de la Iglesia vasca, afirmamos que su trayectoria la avala sobradamente para intervenir en la valoración del proceso de construcción de la paz.

3. Valoramos muy positivamente los puntos de vista expresados en la carta pastoral “Preparar la paz”, especialmente en los siguientes aspectos:

– La denuncia de la incomunicación entre los partidos políticos y la apuesta por el diálogo como único camino que conduce a la paz (Punto 1 del documento).

– La afirmación de que ETA debe desaparecer, suponiendo su existencia una amenaza al sistema democrático (Punto 2).

– La llamada a toda la sociedad y, especialmente, a los cristianos a defender, acompañar y proteger las personas más directamente amenazadas por ETA, especialmente los concejales de los consistorios vascos (Punto 3).

– La constatación de que para defenderse del terrorismo sólo pueden utilizarse medios a la vez moralmente lícitos y políticamente correctos (Punto 4).

– La necesidad de buscar fórmulas de convivencia que den cabida a la pluralidad de identidades que conviven en el País Vasco (Punto 5).

– El respeto de la Iglesia a todas las opciones políticas (nacionalistas o no), siempre que se manifiesten a través de vías pacíficas y democráticas (Puntos 6 y 7).

– Las dudas manifestadas acerca de la eficacia y las repercusiones negativas para la convivencia en la sociedad vasca que puede suponer la reforma de la ley de partidos actualmente en trámite (Punto 8).

– La paz como objetivo prioritario de la sociedad, subordinando a ella los restantes objetivos legítimos, incluso el proyecto de país que defiende cada opción política y, sobre todo, los objetivos electorales (Punto 9).

– El ofrecimiento de la Iglesia a aportar esperanza al pueblo vasco (Punto 10).

4. Denunciamos y rechazamos los ataques que ha sufrido este documento, especialmente el calificativo de “grave perversión moral e intelectual” que le ha dedicado el presidente del Gobierno español, José María Aznar, y quienes se han manifestado en el mismo sentido desde otras instancias del Gobierno.

5. Reprobamos, también, la petición que el Gobierno español ha anunciado que ha dirigido a la Santa Sede solicitando una reprobación de los obispos firmantes de la Carta. En este sentido, recordamos que la autonomía y libertad de los obispos y comunidades eclesiales no se puede mezclar con las relaciones legítimamente establecidas entre dos estados, en este caso el Estado Español y el Vaticano. Lamentamos y condenamos igualmente las intervenciones públicas que han pedido que desde diversas instancias eclesiales y judiciales se proceda a la reprobación o persecución de los obispos vascos. Organismos como, por ejemplo, la Conferencia Episcopal Española, no pueden intervenir en aspectos pastorales o doctrinales de los que los obispos sólo han de responder ante el Santo Padre. Tampoco se pueden criminalizar las opiniones legítimamente expresadas por los obispos sobre cuestiones que afectan a toda la sociedad vasca.

6. Finalmente, lamentamos y denunciamos la reducción, manipulación y tergiversación del contenido del documento “Preparar la paz”, hechas por diversos agentes políticos y medios de comunicación, especialmente graves cuanto más altas son las responsabilidades de quienes han entrado en este juego de confusión de la opinión pública. Invitamos, por lo mismo, a la lectura y profundización de las reflexiones y valoraciones que proponen los obispos vascos.

Barcelona, 5 de junio de 2002.

Entidades firmantes:

- Associació “Cristianisme al segle XXI”

- Justícia i Pau

- Centre d’estudis Francesc Eiximenis –Pax Romana

- Grup de Juristes Roda Ventura

- Espai Obert

- Col.lectiu de Dones en l’Esglèsia

- Moviment Internacional “Som Esglèsia”-Catalunya

- Escola Pia de Catalunya

- ACAT (Acció dels Cristians per l'Abolició de la Tortura)

- Església Plural

- Cristianisme i Justícia

- Fòrum Joan Alsina

- Fundació Claret

- Ondara (capellans del bisbat de Solsona)

- Xarxa Cristiana de la diòcesis de Girona

- Cristians Segle XXI (Gràcia)
- Comunidades Cristianas Populares de Valencia

- L'Horeb, Laics Claretians de Catalunya

- MUEC (Moviment d'Universitaris i Estudiants Cristians de Catalunya i les Illes)

- Benedictines de Montserrat

- Trobada de Joves Cristians de Catalunya

- Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya.

- APRC (Associació de Professors de Religió de Catalunya)
- Consell diocesà dels moviments d'Acció Catòlica de Lleida
- Comunitat de les Filles de Maria Auxiliadora (Salesianes) del carrer Sepúlveda de Barcelona 
- Assemblea de la parròquia de Sant Ildefons (Barcelona)
- Moviment Cristià de Pobles i Comarques (MCPC)
- Comitès Oscar Romero de Catalunya
- Comissió Permanent de la URC (Unió de Religiosos de Catalunya)
 - Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona
- Grup de Periodistes Ramon Barnils

 

La adhesión a este Manifiesto queda abierta a otras entidades.

Volver a Atrio                                        Escribir al autor

Catalá

Davant l’acollida i els comentaris despectius que ha rebut la darrera pastoral “Preparar la pau” signada per els bisbes de Bilbao, Sant Sebastià i Vitòria el passat 29 de maig de 2002:

1. Manifestem el nostre suport i reconeixement al treball que per la construcció de la pau i l’eradicació del terrorisme està fent l’Església basca, tant a nivell institucional com les persones, col•lectius i entitats cristianes que treballen en aquesta direcció.

2. Recordem que, dins d’un estat aconfessional, qualsevol agent social de caràcter cívic o religiós té el dret a manifestar el seu parer i fer les seves aportacions en el debat públic. En el cas concret de l’Església basca, afirmem que la seva trajectòria l’avala sobradament per intervenir en la valoració el procés de construcció de la pau.

3. Valorem molt positivament els punts de vista expressats en la carta pastoral “Preparar la pau” especialment en els següents aspectes:

- La denuncia de la incomunicació entre els partits polítics i l’aposta pel diàleg com a únic camí que condueix a la pau. (Punt 1. del document)

- La afirmació que ETA ha de desaparèixer i l’amenaça que suposa pel sistema democràtic la seva existència. (Punt 2)

- La crida a tota la societat i especialment als cristians a defensar, acompanyar i protegir les persones més directament amenaçades per ETA especialment els regidors dels consistoris bascos. (Punt 3)

- La constatació que per defensar-se del terrorisme només es poden utilitzar mitjans que a la vegada siguin moralment lícits i políticament correctes. (Punt 4)

- La necessitat de cercar formules de convivència que donin cabuda a la pluralitat d’identitats que conviuen en el País Basc. (Punt 5)

- El respecte de l’Església a totes les opcions polítiques (nacionalistes o no) sempre es manifestin a través de vies pacífiques i democràtiques. (Punt 6 i 7)

- Els dubtes expressats sobre l’eficàcia i les repercussions negatives que pot tenir en la convivència dins la societat basca la reforma de la llei de partits actualment en tràmits. (Punt 8)

- La pau com a objectiu prioritari de la societat, subordinant-hi tots els altres objectius legítims, fins i tot el projecte de país que defensa cada opció política i sobretot els objectius electorals. (Punt 9)

- L’oferiment de l’Església a aportar esperança al poble basc. (Punt 10)

4. Denunciem i rebutgem els atacs que ha rebut aquest document, especialment el qualificatius de “perversió moral i intel•lectual greu” que li ha dedicat el president del Govern espanyol José Maria Aznar, i els que s’han manifestat en la mateixa direcció des de altres instàncies del Govern.

5. Reprovem, també, la petició que el Govern espanyol ha anunciat que ha dirigit a la Santa Seu demanant una reprovació dels bisbes signants de la Carta. En aquest sentit, recordem que l’autonomia i llibertat dels bisbes i les comunitats eclesials no es pot mesclar amb les relacions legítimament establertes entre dos estats, en aquest cas l’Estat Espanyol i el Vaticà. Lamenten i condemnem també les intervencions públiques que han demanat que des de altres instàncies eclesials i judicials es procedís la reprovació o la persecució dels bisbes bascos. Organismes com, per exemple, Conferència Episcopal Espanyola no poden intervenir en aspectes pastoral o doctrinals dels quals els bisbes només han de respondre davant del Sant Pare. Tampoc es pot criminalitzar les opinions legítimament expressades pels bisbes sobre qüestions que afecten tota societat basca..

6. Finalment, lamentem i denunciem la reducció, manipulació i tergiversació que s’ha fet del contingut del document “Preparar la pau” per diversos agents polítics i mitjans de comunicació, especialment greus quan més altes són les responsabilitats dels qui han entrat en aquest joc de confusió de la opinió pública. Convidem, per això, a la lectura i aprofundiment de les reflexions i valoracions que proposen els bisbes bascos.

Barcelona, 5 de juny de 2002

Entitats signants

- Associació “Cristianisme al Segle XXI”

- Justícia i Pau

- Centre d’Estudis Francesc Eiximenis – Pax Romana

- Grup de Juristes Roda Ventura

- Espai Obert

- Col·lectiu de Dones en L’església

- Moviment Internacional “Som Esglèsia”- Catalunya

- Escola Pia de Catalunya

- ACAT (Acció dels Cristians per l'Abolició de la Tortura)

- Església Plural

- Cristianisme i Justícia

L’adhesió a aquest manifest està obert a d’altres entitats.

Volver a Atrio                                        Escribir al autor